Wat is een logistieke keten?

Gepubliceerd op: 15 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Voordat het pakje met je nieuwste zomerse outfits bij je aan de deur wordt afgeleverd of die draadloze oortjes bij de elektronicawinkel hebt bemachtigd, is daar een heel proces aan voorafgegaan. Een proces dat voor jou als consument wellicht onzichtbaar is, maar essentieel is om producten binnen een gegeven tijdsbestek op de juiste plaats te krijgen. Dit proces bestaat uit diverse stappen, die samen de logistieke keten worden genoemd. De keten begint bij het inkopen van de onderdelen en grondstoffen voor een product en eindigt op het moment dat de bezorger bij je aanbelt.

 

De definitie van een logistieke keten


De logistieke keten kun je definiëren als ‘de gehele organisatie, planning en uitvoering van de stroom van producten van inkoop tot levering’. Oftewel: het beheersingsproces van goederenbewegingen. Dit proces, dan van grondstoffen tot productie naar levering van een eindproduct leidt, wordt door een logistiek medewerker, logistiek manager of logistiek dienstverlener gemonitord. De logistieke keten is doorgaans een complexe keten met tal van verschillende schakels. Voorbeelden van schakels zijn inkoop, opslag, assemblage en transport. Transport is dus, in tegenstelling wat velen denken, geen synoniem voor logistiek, maar een onderdeel daarvan.

 

Interne en externe logistiek


Binnen de logistieke keten maken we een onderscheid tussen interne en externe logistieke processen. Interne processtappen worden ook wel logistiek binnenshuis genoemd. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld magazijnbeheer. De externe processtappen, ook wel logistiek buitenshuis genoemd, zijn onder andere zaken als nationaal en internationaal transport en de distributieplanning. Binnen de interne en externe processen kan ook nog eens een onderscheid worden gemaakt tussen statische stappen (zoals opslag) en dynamische stappen (zoals productie).

 

Samenwerking en integratie als sleutelwoorden


Om alle processtappen binnen de logistieke keten soepel te laten verlopen, is het van groot belang deze met elkaar te verbinden. Dit doe je grotendeels door het uitwisselen van informatie. Door bijvoorbeeld voorraadcijfers uit te wisselen met leveranciers, kunnen grondstoffen en andere goederen efficiënter worden geleverd. Tevens is het steeds belangrijker om de administratieve processen efficiënter te maken. Door computersystemen te verbinden en data uit te wisselen, ontstaat er maximaal inzicht. Tot slot moet er ook binnen de fysieke goederenstroom op de juiste manier tussen partijen worden afgestemd.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips