Wat is een WMS systeem?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

WMS staat voor Warehouse Management System en is een informatiesysteem dat helpt bij de goederenstroom in een warehouse. Een WMS systeem kan worden verdeeld in assisted en directed systemen. Die laatstgenoemde vertellen de gebruiker precies welke handelingen er moeten plaatsvinden en in welke volgorde. WMS wordt nogal eens verward met voorraadbeheer. Alhoewel de twee termen elkaar overlappen, zijn het geen synoniemen van elkaar. Voorraadbeheer betreft namelijk uitsluitend de fysieke aanwezigheid van goederen in een opslagruimte, terwijl WMS zich meer richt op de zogeheten ‘flow’ van deze producten van het magazijn tot de verzending naar de eindklant.

 

Met een WMS systeem bedrijfsprocessen efficiënter maken


Om logistieke bedrijfsprocessen in een warehouse efficiënter te maken, zijn de WMS systemen in het leven geroepen. Dit zijn speciale computersystemen die real-time inzicht geven in de zogeheten drie-eenheid van de goederenstroom: inslag, opslag en uitslag. Er bestaan verschillende WMS systemen die er stuk voor stuk voor zorgen dat er minder fouten in het goederenbeheer ontstaan. De systemen helpen er onder andere voor te zorgen dat producten op de juiste plek terechtkomen en dat er altijd voldoende voorraad van bestaat.

 

Basisfuncties van een WMS systeem


Alhoewel elk WMS systeem weer anders is dan andere, voeren zij allemaal enkele basisfuncties uit. Binnen de fase van de inslag zijn er bijvoorbeeld de handelingen van ontvangst van goederen, de registratie van de logistieke gegevens en de etikettering van de goederen plaats. Vervolgens wordt er een locatie toegewezen. Gedurende het voorraadbeheer geeft het WMS systeem informatie met betrekking tot de hoeveelheid producten die aanwezig is. In de fase van uitslag ondersteunt het WMS systeem bij het klaarzetten van bestellingen, het etiketteren ervan en het laadproces van de zending in de voertuigen die naar de eindklanten zullen rijden.

 

Een WMS systeem is voor zowel grote als kleine retailers geschikt


Iedere online retailer is zich bewust van het belang van efficiënte warehousing. Wanneer dit proces niet soepel verloopt, kan een WMS systeem helpen dit in goede banen te leiden. Bovendien helpt het WMS systeem bij voorraadbeheer; het geeft indien nodig ook de melding dat het product nog in beperkte hoeveelheid aanwezig is. Ook is een WMS systeem in staat retourneringen te verwerken. Het inzetten van een WMS systeem is voor zowel grote als kleine retailers een belangrijke stap. Ook bij kleinere online retailers kan er namelijk sprake zijn van complexe logistieke processen.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips