De onmisbare waarde van een goedlopende supply chain

Gepubliceerd: 28 juni 2023
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

De ruim 3.000 medewerkers van Mead Johnson spannen zich dagelijks in voor de productie van high-premium babyvoeding. En dat voor de grootste markt ter wereld: China. Onlangs vergde de State Administration for Market Regulation audit (SAMR) het nodige van zowel Mead Johnson als logistiek partner Nabuurs. Wat betekende dit achter de schermen voor Nabuurs? We nemen je graag mee voor een kijkje in de operationele keuken. Hiervoor spraken we Gert-Jan Kuppeveld (Stock Controller), Jeroen Guntlisbergen (Junior Teamleider) en Piet Vrolijks (Warehouse Manager Katwijk aan de Maas).


Waarde supply chain


Geen nieuwe licentie? Geen productie voor China


Babyvoeding is erg belangrijk in China. Chinezen kiezen dan ook voor high-premium babyvoeding. Hierdoor is het een grote afzetmarkt voor Mead Johnson. Maar hoe bedien je zo’n grote afzetmarkt succesvol? Allereerst is voldoen aan de SAMR reguleringen van belang. Zonder deze licentie mag je als producent geen producten produceren en distribueren in China. Piet: “Mead Johnson heeft ons uitgelegd wat er allemaal verwacht wordt vanuit China. Wij hebben vervolgens gekeken wat dat voor Nabuurs betekende. Zo hebben we intern een planning gemaakt en een speciaal projectteam opgezet, waarvoor we ook speciale SAMR trainingen hebben ontwikkeld.”


Een uitdaging die om aanpassingsvermogen vroeg


Zo gezegd, zo gedaan. Het was een behoorlijke uitdaging voor Nabuurs. Zo vertelt Gert-Jan: “We hebben onze hele warehousing van voor tot achter moeten vernieuwen om te kunnen slagen voor de audit. We zijn gaan werken met zones, met ieder hun specifieke eisen, waar de producten opgeslagen moesten worden onder de nieuwe classificaties. Zo moeten allergenen en non-allergenen bijvoorbeeld achter slot en grendel.”


Hoge bezettingsgraad, flexibel personeel


Veel ballen tegelijk de lucht in houden dus. “Ook de bezettingsgraad in het warehouse lag hoog. Er was niet veel ruimte om te schuiven. Hierdoor was het van belang dat alle medewerkers de juiste instructies kregen zodat babyvoeding met een bepaalde classificatie in de juiste zone werd opgeslagen. Er waren dan ook speciale trainingen”, vervolgt Piet.


“Die hoge bezettingsgraad werkte natuurlijk ook niet mee”, zo bevestigt Jeroen.

“Het continue verplaatsen en aanpassen maakte het uitdagend. SAMR was bovendien nieuw voor iedereen. Gelukkig waren alle medewerkers flexibel en begrepen ze de urgentie van de audit voor Mead Johnson.”


Een geheel nieuwe werkwijze voor de klant


Piet: “De uitdaging lag hem, naast het volledig aanpassen van de werkvloer, ook in het feit dat we het proces telkens moesten vernieuwen. Zodra we iets hadden aangepast, kwam er direct weer een nieuwe eis boven tafel. Dit vraagt om aanpassingsvermogen en flexibiliteit van alle medewerkers.”


En zit het er nu op voor Nabuurs? Piet: “Het stopt niet bij SAMR. We hebben namelijk maandelijks een audit voor Mead Johnson. Tijdens deze maandelijkse audits kijken we ook naar SAMR. Het kost nu echter veel minder moeite om aanpassingen door te voeren, het is nu een kwestie van bijhouden. Het is een nieuwe werkwijze. We hebben ons hele proces op de vraag van de klant weten af te stemmen.”


Wil je meer lezen over het project? Lees hier de uitgebreide referentie van Mead Johnson.


warehouse


Gerelateerde artikelen

17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij?

Lees meer
14 maart 2024

Maatwerk in logistieke dienstverlening: hoe en waarom?

Lees meer
29 februari 2024

De 4 belangrijkste FMCG-trends in 2024

Lees meer