5 voorwaarden voor een optimale routeplanning

Gepubliceerd: 24 januari 2023
Bijgewerkt: 28 november 2023

Inhoudsopgave

Logische bezorgroutes, efficiënte planningen en transparante transportkosten. Dat wil je. Een optimale routeplanning leidt het tot kortere processen en levertijden, een hogere efficiëntie van processen, optimale benutting van de vloot en een grotere procestransparantie. Dit is slechts een greep uit de vele voordelen. Maar hoe komt de uiteindelijke prijs voor het leveren van jouw producten eigenlijk tot stand? En hoe kun je deze prijs zo laag mogelijk houden door middel van een optimale routeplanning? In deze blog lees je er alles over.


Optimale routeplanning


1) Locatie is allesbepalend


Laten we beginnen bij het begin: locatie. Want waar producten geleverd worden is allesbepalend voor de transportkosten. Gaat het om een locatie in de Randstad? Of ligt deze in een buitengebied in Friesland? De verschillen op het gebied van transportkosten kunnen aanzienlijk zijn. De specifieke regio van levering kan extra kosten met zich meebrengen. Deze kosten worden uiteindelijk dan ook weer doorberekend. Laat je dus goed informeren over de regionale kosten en check of jouw transporteur hier ook transparant in is.


2) Efficiënte routeplanning en logische routedagen


Naast locatie zijn de routeplanningen en/of routedagen ook een belangrijke factor. Een factor die de uiteindelijke prijs die jij betaalt aanzienlijk kan verlagen. Mits dit goed geregeld is natuurlijk. Maar wat houdt dit concreet in? Stel, de transporteur rijdt standaard op woensdag, maar jij wil graag iets aangeleverd krijgen op vrijdag. Dan kan dit dus zomaar een fikse meerprijs met zich meebrengen. Daar zit jij natuurlijk niet op te wachten. Wat je dan kunt doen is in gesprek gaan met je transporteur om samen tot een optimale planning te komen, waar jullie beide blij van worden.


3) Standplaats bij jou in de buurt


Een efficiënte routeplanning en logistieke flow is dus nodig om producten zo tijd-, kosten- en arbeidsbesparend mogelijk van A naar B te transporteren. Dit hangt nauw samen met de standplaats. En dan hebben we het niet alleen over de standplaats van jouw eigen magazijn, maar ook dat van de transporteur. Bevindt jouw magazijn zich in Groningen en die van de transporteur in Maastricht? Dan resulteert dit natuurlijk niet bepaald in een optimale logistieke flow. Niet alleen creëert deze afstand een flinke logistieke uitdaging, ook brengt dit torenhoge kosten met zich mee. Zonde. De oplossing? Ga op zoek naar een transporteur bij jou in de buurt!


4) Vollere vracht, lagere prijs


Is de afstand tussen jouw fabriek en de transporteur minimaal? Mooi! Dan is het vervolgens zaak om de beladingscapaciteit onder de loep te nemen. Want rijdt jouw transporteur alleen voor jou op en neer? Of combineert hij ritten met bijvoorbeeld producten voor meerdere klanten? Een volle vracht betekent een lagere prijs. En dus is het voordelig als jouw transporteur een volle vrachtwagen op pad stuurt, een zogeheten Full Truck Load (FTL). Met een FTL is de vrachtwagen maximaal beladen en wordt de beladingscapaciteit dus optimaal benut. Hierdoor profiteer jij van lagere prijzen én snelle leveringen!


5) Solide samenwerkingen


Bij iedere schakel in de logistieke keten is één factor uiteindelijk misschien wel het allerbelangrijkste. En dat is samenwerking. Zonder een goede samenwerking kan het weleens zo zijn dat jouw belangen helemaal niet goed behartigd worden. Of dat je veel te veel betaalt. Beide geen wenselijke scenario’s. Investeer daarom altijd in een goede samenwerking. Ga met elkaar in gesprek. Wat zijn de wensen en eisen van de transporteur? Komen deze overeen met die van jezelf? Zo niet, hoe kunnen jullie dan nader tot elkaar komen? Een goede samenwerking is van belang voor alle betrokken partijen. Goede, effectieve communicatie levert bijvoorbeeld heldere afspraken, correcte verwachtingen én lagere inkoopkosten op. En daar profiteren zowel jijzelf als de transporteur van.


Een optimale routeplanning start bij jou


Uiteindelijk start een optimale routeplanning dus bij jou! Uit bovenstaande voorwaarden blijkt dat je stiekem toch aardig wat invloed hebt op de uiteindelijke weg die jouw producten afleggen en de prijs die daarmee gemoeid gaat. Wanneer je je hiervan bewust bent, kun je de route van A naar B waar nodig optimaliseren, samen met jouw transporteur. Ga dus op zoek naar een transporteur bij jouw standplaats in de buurt, laat je goed informeren over de regionale kosten, zorg voor een maximale beladingscapaciteit met FTL en blijf in gesprek om samen tot een optimale planning te komen.


Gerelateerde artikelen

17 april 2024

Welke vorm van warehousing kies jij

Lees meer
14 maart 2024

Maatwerk in logistieke dienstverlening: hoe en waarom?

Lees meer
29 februari 2024

De 4 belangrijkste FMCG-trends in 2024

Lees meer