Wat is fysieke distributie?

Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

Er bestaan verschillende soorten distributie en fysieke distributie is er daar één van. De term verwijst naar het proces van gereedmaking in het magazijn tot aflevering ervan bij de afnemer. De doelstelling van deze vorm van distributie is het op de juiste plaats over het product kunnen beschikken, daarbij zo weinig mogelijk kosten makend. Dit klinkt als iets eenvoudigs, maar in de praktijk bestaat dit proces uit enkele ingewikkelde stappen. Fysieke distributie bestaat in feite uit drie verschillende processen. Het eerste proces betreft het magazijnbeheer, het tweede proces is het voorraadbeheer en het derde proces is het transport.

 

Het belang van een soepel lopende fysieke distributie


Wanneer je de fysieke distributie van je onderneming goed op orde hebt, levert dit je veel voordelen op. Zo kan de levertijd aanzienlijk worden verkort en wordt de betrouwbaarheid van je leveringen verhoogd. Een optimale beheersing van de goederenstroom voorkomt in hoge mate out of stocks en overselling. Een betrouwbaar imago werpt voor jou als retailer niet alleen nu, maar ook op de lange termijn zijn vruchten af. Bovendien zal een zorgvuldig ingerichte fysieke distributie ervoor zorgen dat een groot deel van de totale logistieke kosten gedrukt kan worden.

 

De functies van fysieke distributie


Zoals genoemd is het hoofddoel van fysieke distributie het op de gewenste plaats beschikbaar stellen van een product, terwijl daarbij zo weinig mogelijk kosten worden gemaakt. Dit hoofddoel kan echter weer worden opgedeeld in verschillende kleinere functies, zoals: het aanhouden van voorraden van de producent, het externe transport van de producent naar de afnemers en het aanhouden van voorraden bij de afnemers. Overigens is het in het bereiken van het hoofddoel een uitdaging om de balans te vinden: langzaam transport kost minder, maar heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van een bepaald product.

 

Het structureren van het fysieke distributieproces


De afgelopen jaren is de structuur van hun fysieke distributie voor steeds meer vervoerders in toenemende mate belangrijk geworden. Enerzijds omdat het assortiment steeds ruimer is geworden, anderzijds omdat de concurrentie op de vervoersmarkt almaar stijgt. Hoe een vervoerder zijn fysieke distributie inricht, is voor een groot deel afhankelijk van de assortimentsbreedte en de productwaarde per volume. Binnen de fysieke distributie is pijplijnbeheersing essentieel. Met de pijplijn bedoelen we de doorlooptijd. Wanneer deze korter wordt, kan er binnen de fysieke distributie aanzienlijk worden bespaard.

Logistiek succesvol maken?

Met onze zeven tips voor Supply Chain Managers laten wij zien hoe je succesvolle logistiek moet bedrijven. Voor én door logistiek- en inkoopmanagers geschreven.
Download de tips