Verbunt Verlinden: fijnmazige en flexibele horeca- en retaildistributie

Klantcase Van Opzeeland Stadsdistributie
11 juni 2018, BY NABUURS

Al meer dan 5 jaar verzorgt Nabuurs-Van Opzeeland nu de horeca- en retaildistributie voor het in Tilburg gevestigde Verbunt Verlinden. Bij de start van de samenwerking ging het nog om 15.000 leveringen op jaarbasis, inmiddels zijn er dat al meer dan 18.000 per jaar.

Het verschil zit ‘m vooral in consumentenleveringen, verklaart Ruud van der Meijden, Supply Chain Manager bij Verbunt Verlinden. “We hebben nu ook enkele eigen webwinkels, waarvan salenteinshop.nl de bekendste is. Dat is één van de belangrijkste redenen voor onze groei Maar de hoofdmoot wordt nog steeds gevormd door leveringen aan horeca, winkels en groothandels.

Ochtendleveringen achter de paaltjes
De levering aan consumenten gebeurt via pakketleverancier PostNL, vanuit het warehouse van Van Opzeeland in Hedel. De horeca- en retaildistributie wordt volledig door Nabuurs-Van Opzeeland verzorgd.

“Daarbij zijn drie zaken van groot belang”, vertelt Van der Meijden. “Leversnelheid, flexibiliteit en fijnmazigheid. Wij leveren vooral aan horeca en slijters. Die zitten in de drukste gebieden in de binnensteden. Lees: congestieproblemen. Een stadsdistributiespecialist als Van Opzeeland weet daar heel goed mee om te gaan, het ’s ochtends leveren achter de paaltjes. Bij onze vorige logistieke partner zat daar juist het probleem.”

Het onderscheid: de menselijke factor
“Ze hadden destijds al een enorme voorsprong qua logistieke processen”, blikt Van der Meijden nog even terug op het begin van de samenwerking. “En de hele logistieke wereld heeft zich sindsdien nog veel verder ontwikkeld. Maar het echte onderscheid is wat mij betreft niet logistiek-technisch. Dat is de menselijke factor.”

“Op dat vlak gaat het al van meet af aan goed tussen ons en Van Opzeeland. We spreken dezelfde taal en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. We merken dat er een continu streven is naar verbetering. En we kennen elkaars sterke punten, maar ook elkaars zwaktes. Daar zijn we heel open over.”

Werken volgens het 5S-principe
Van der Meijden werkt, ook in het partnership met Nabuurs-Van Opzeeland, volgens het zogeheten 5S-principe. Hij legt uit: “De eerste S staat voor schoonhouden; door schoon te werken maak je minder fouten. De tweede S staat voor sorteren. De derde voor in stand houden, want je moet zaken goed blijven doen. De vierde voor standaardiseren, dus volgens procedures werken. En de vijfde S staat voor safety, veiligheid.”

“Met veiligheid bedoel ik trouwens niet dat we met helmpjes op werken, maar dat we een veilige omgeving creëren voor medewerkers. Een omgeving waarin mensen zich prettig voelen, hun zwaktes durven te tonen en problemen durven aan te kaarten. De resultaten van deze aanpak zien we terug op de werkvloer; we werken beter en schoner met minder fouten.”

‘Met het oog op 2025’
“Bij Verbunt Verlinden vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk. Met het 5S-principe geven we daar invulling aan op HR-gebied. Maar daarnaast zijn we natuurlijk ook bezig met duurzaamheid. Een belangrijke reden dat we destijds voor Nabuurs-Van Opzeeland hebben gekozen, is hun distributiedichtheid in de steden. Die lag en ligt een stuk hoger dan bij onze oude logistieke partner. Ze vervoeren simpelweg minder lucht.”

“Daarnaast kijken we samen ook naar de aanvoerkant. We laten vanuit de Rotterdamse haven bijvoorbeeld zoveel mogelijk via de binnenvaart komen, in plaats van via de weg. Ook zijn we samen continu bezig om te kijken hoe we het aantal vervoersbewegingen per postcodegebied kunnen verminderen. Niet alleen uit kostentechnische overwegingen, maar ook zeker met het oog op 2025.”